středa 28. května 2014

Recenze: Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

Alan Karlsson
Severská kinematografie patří ke světové špičce, mnohdy však filmy nedisponují potenciálem mezinárodního trháku. Zdá se, že zbrusu nový film švédského režiséra Felixe Herngrena do této škatulky nezapadne, protože jeho filmové pojetí románové předlohy Jonase Jonassona má více než dobře našlápnuto stát se hitem v zahraničí i u nás. Jaký je ale samotný film?

Příběh se točí kolem stoletého staříka jménem Alan Karlsson, který si v den svých stých narozenin uvědomí, že ho to v domově důchodců už nebaví. Zjišťuje, že okna jsou nezajištěna, otevře je, vyleze a zmizí. Cestou se dostává do neuvěřitelného kolotoče neočekávaných a nepředvídatelných událostí, kterého zavedou do nejrůznějších koutů světa. Cestováním Karlsson vzpomíná na svá dobrodružství z mládí a divák tak postupně zjišťuje, že Karlsson není obyčejným staříkem; je to totiž člověk, který měl co do činění se španělským generálem Francem, setkal se se Stalinem i prezidentem Trumanem a nepřímo se účastnil studené války. 

Co dělá ze Stoletého staříka, který vylezl z okna a zmizel neobyčejnou záležitost, je všudypřítomný humor a nadsázka, který svým severským přístupem působí mezi americkými a českými komediemi neuvěřitelně svěže. Vedle toho, že se divák dočká dílčích komických situacích, může se těšit i na daleko komplexnější a o to vtipnější ahistorické souvislosti - Stalin, prezident Truman, generál Franco nebo bratr Alberta Einsteina tu nefungují jako historické osobnosti, ale jako karikatury dělající si srandu samy ze sebe. 

Film velmi příjemně plyne, potěší výborná výprava a především skvěle vybraní herci. Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel ale staví především na humoru, který funguje naprosto bezchybně. Není proto divu, že celé kino se při promítání popadalo za břicho. Celých 114 minut filmové stopáže se rozhodně nebudete nudit a mnohdy vás při sledování napadne a potěší podobný styl humoru, pro který milujeme film Forrest Gump. Nedokážeme si představit větší pocty než srovnání právě s tím filmem. Staříka doporučujeme!

hodnocení: 4.0/5.0

2 komentáře:

  1. Ani náhodou. Film obsahuje maximálně 1% z knihy. Vtip filmu za vtipem knihy pokulhává, nebo spíš poskakuje na jedné noze (s druhou amputovanou pod paží). Jediné, s čím se dá souhlasit, jsou vybraní herci.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju za reakci. S knihou bohužel nemůžu porovnat, protože jsem ji nečetl, každopádně si myslím, že film jako celek funguje skvěle a hlavně baví celou stopáž.

    OdpovědětVymazat