pátek 4. července 2014

Recenze: The Klaxons - Love Frequency (2014)


cover k remixům písní z alba
Klaxons jsou jednou z těch kapel, které v prvním desetiletí 21. století zaznamenaly raketový narůst popularity díky všeobecné oblibě britských kytarovek. Vedle nich se více než pozitivního přijetí dočkali třeba Franz Ferdinand či The Kooks. Zatímco dvě zmíněné kapely se všemi alby víceméně drží svého původního žánru, Klaxons se odvrací od vlny dravého punk-rocku a v novince s názvem Love Frequency míří spíše k elektronice. Jak to dopadlo?

Dopadnout to mohlo opravdu katastrofálně, protože takový je výsledek u většiny přechodů z řinčení kytar k elektronice. A navíc elektronika zabila už několikero velkých kapel, za všechny jmenujme Linkin Park, kteří už neví coby. Jenže u Klaxons je to jiné, protože ti k elektronice měli vždy blíž než ke zvuku kytar. Na Love Frequency je to hodně znát, protože ani jedna píseň ze 47 minutové stopáže alba není čistou kytarovkou, a proto v každé z nich uslyšíte elektronické (někdy až příliš vyskákané) beaty, modifikované hlasy, syntetizátory, klávesy a další elektro aranž.

Ač to všechno může znít velmi kriticky, výsledek ve finále docela stojí za to. Klaxons už sice nejsou tak draví jako ve skladbách Magick či Golden Skans z Myths of the Near Future a album je spíše navázáním na tvorbu Surfing the Void, ale co je nejdůležitější, je fakt, že v žánru elektroniky nabízí něco specifického. Místy k vám budou noví Klaxons promlouvat v melancholické náladě, jindy se snaží navodit depresi, někdy zase jakoby ze smutku na chvíli vystoupili a nabízeli naději, ta je však záhy opět zmařena, protože Klaxons jsou na nové desce především temní, hraví, mechaničtí, stále drsní, ale také nevyzpytatelní. 

Nová deska fanoušky prvního počinu nejspíš absolutně odradí. Naopak ty, kteří přišli na chuť Surfing the Void, zase budou mít k Love Frequency mnohem blíž. Ani jedno nic nemění na tom, že Klaxons zaexperimentovali, což oceňujeme, a ač elektronika nebude pro jejich fanoušky něco lehce stravitelného, po čase Love Frequency mohou přijít na chuť i odpůrci elektroniky. Love Frequency je totiž docela chytré elektro. 

hodnocení: 3.0/5.0

Žádné komentáře:

Okomentovat