čtvrtek 4. září 2014

Recenze: The Kooks - Listen (2014)

cover EP Down
Anglická kapela z Brigtonu The Kooks vznikla v roce 2004 a už dva roky na to debutovala skvělým albem Inside In/Inside Out, které mnohé hudební magazíny zařadily mezi klasická alba rock-n-rollu. Na toto album The Kooks navázali nahrávkou Konk, která sklidila podobný úspěch. Obě alba se vyznačovala důrazem na neotřelý zpěv a chytlavé kytarové riffy. 

Rok 2011 byl pro zvuk kapely zlomový. Album Junk of The Heart už neklade takový důraz na kytary a hudba jakoby směřovala více k popu. Když The Kooks před nedávnem oznámili, že chystají čtvrtou studiovou nahrávku, všichni fandové byli zvědaví, jakým směrem se tahle mladá kapela vydá. Deska s názvem Listen, které předcházelo EP Down, konečně dorazilo. Jak zní noví The Kooks?

Pakliže jste měli možnost poslechnout si zmiňované EP, které se na internetu objevilo někdy v polovině letošního roku, pak máte víceméně představu o tom, jak zní Listen. The Kooks totiž na ní ještě mnohem výraznějším způsobem mixují zvuk kytar, doprovodných efektů a elektroniky. Byť hudba působí mnohem plnějším dojmem, občas se v ní posluchač nechtěně ztratí. Původní The Kooks, kde byla slyšet třeba jen kytara a zpěv, už jsou definitivně pryč. To ale nutně neznamená nic špatného. The Kooks jsou na Listen zkrátka jiní než na začátku, a to je jedině dobře, protože je vidět, že kapela nestagnuje, ba naopak, hledá nové směry a zvuky. Podle nás má teď kapela nakročena více k popu než k rockovým baladám z dvou původních alb, písničky jsou jakoby melodičtější a byť komplexnější po stránce zvuku, plošší v rozmanitosti a originalitě. 

První půlka alba se nese v duchu opravdových vypalovaček (Forgive & Forget, Westside, Bad Habit, It Was London) na taneční parket a romantické pianové skladbě See Me Now a je jednoduše skvělá. Zvuk se kompletně mění v exotické a netradiční rytmy v druhé polovině se skladbou Down, kterou jsme slyšeli již na EPíčku, a navazují na ně zvláštní Dreams, pro nás neposlouchatelná, Are We Electric, vyskákaná Sunrise a nakonec groteskní Sweet Emotion.

Sečteno podtrženo, The Kooks znovu hledají nový zvuk. Daří se jim to, album zní komplexně a jako jeden celek, kde každá skladba navazuje a doplňuje tu předchozí. Máme-li ale mluvit ze subjektivního hlediska, The Kooks z Inside In/Inside Out a Konk nám byli bližší. Listen rozhodně není špatné album, má i hitový potenciál, ale zároveň něco postrádá.

hodnocení: 3.5/5.0

Žádné komentáře:

Okomentovat