neděle 16. února 2014

Dojmy: Airfare - Christine

Airfare
Česko-americká skupina Airfare si za 7 let své existence vydobyla poměrně solidní postavení na české hudební scéně. Airfare mají na kontě tři řadové desky, a také cenu "Objev roku" televizní stanice Óčka. Kapelníci v čele s frontmanem Thomasem Lichtigem na jaro roku 2014 připravují zbrusu novou desku, z té nyní vydali vůbec první písničku s názvem "Christine", na níž si přizvali jako doprovodný hlas Moniku Bagárovou. 

Písnička je v podobném duchu jako poslední věci Airfare. Na mysli nemáme poslední desku "Youngblood", která až na výjimky obsahovala skvělé rockové vypalovačky na straně jedné, přičemž na té druhé krásné balady, nýbrž songy "Drive" a "Summer Girl", které vyšly po "Youngblood" a do škatulky rock-n-rollu nespadají. Především "Drive" je ukázkovým příkladem toho, jak hluboko se rockeři mohou propadnout, pakliže přičichnou k tomu nesprávnému. 

"Christine" se nese na podobně vlně, stále však na hony vzdálené příšernostem "Drive". Písnička disponuje silným refrénem a celkově propracovanou kompozicí, která dohromady funguje skvěle. Při poslechu je z Airfare cítit důvěra ve vlastní schopnosti, jakási sebejistota. Bagárová song zpestřuje, rozhodně mu ale nedodává nic extra, ba naopak, vzdaluje jej od původní tvorby Airfare. Opět se tu objevuje snaha vytvořit co možná nejchytlavější melodii, bohužel se zapomíná na rock-n-roll. Celé to trošičku zapáchá popem a discem. 

Písnička jako taková není špatná, jde však o další důkaz toho, že Airfare se ke kořenům tvorby "Do You Like My Shit?" či "Hotel Moscow" už asi nikdy nevrátí. A to je rozhodně škoda, protože rock-n-rollové jízdy, kterou Airfare předváděli na prvních dvou deskách a ostatně i na desce třetí, se už asi nikdy nedočkáme. Nezbývá než doufat v opak. 

hodnocení: 2.5/5





Žádné komentáře:

Okomentovat