středa 19. února 2014

Dojmy: Vypsaná Fixa - Krásný smutný den

Pardubická kapela Vypsaná Fixa patří mezi nejúspěšnější tuzemské kapely. Naposledy jsme se plnohodnotného nového materiálu od uskupení dočkali v roce 2012, kdy Fixa vydala EP s několika skladbami k filmu Čtyři slunce. Rok 2013 se pro bandu nesl ve znamení odlehčené desky s názvem "Mixle Pixle", která obsahuje klasické říkanky a písničky pro děti v rockové podobě. Na rok 2014 ale Vypsaná Fixa chystá další řadovou desku, pod jejíž pokličku nám dali nahlédnout singlem s názvem "Krásný smutný den". 

Hned na první poslech song s názvem "Krásný smutný den" překvapí netradičním zvukem. Fixa se totiž kompletně odchýlila od zvuku několika předchozích desek, jelikož smutný den se nese ve swingovém rytmu, písničku navíc obohacuje poměrně netradiční trubka. Ačkoliv se taková charakteristika může zdát prapodivná a pro styl Vypsané Fixy absolutně nevyhovující, dojmy z dalších poslechů jsou přesným opakem. 

Po vyrovnání se s novým zvukem se lze skvěle ponořit do melancholicko-sentimentální nálady, kterou se ale na veselé vlně písnička snaží vytvořit. Název písničky naprosto vystihuje i její charakter - jedná se totiž o písničku veselou, ale i smutnou, především však krásnou s neuvěřitelně chytlavým textem a refrénem: "a lidi přídou, bude to vítězství, a Joe má ríbou, to není žádný tajemství..." Vypsaná Fixa ukázala, že má, co říct i skrze netradiční zvuk, který působí neuvěřitelně originálně, neotřele a hlavně svěže. Nezbývá než se těšit na celou desku, kapela má totiž prvním singlem "Krásný smutný den" skvěle našlápnuto naservírovat jednu z nejpohodovějších a nejpříjemnějších desek roku!

Žádné komentáře:

Okomentovat