čtvrtek 13. února 2014

Dojmy: Tomáš Klus - Napojen

"Proměnamě" vyjde v březnu 2014
Tomáš Klus patří k nejoblíbenějším a nejvýraznějším českým hudebním osobnostem. Není tak divu, že zpěvák se těší velmi vysokého zájmu nejen veřejnosti, ale také hudebních kritiků. Zájem stoupl zvlášť v momentě, kdy zpěvák oznámil, že na březen letošního roku chystá novou studivou desku nazvanou "Proměnamě", kterou počínaje dubnem Tomáš Klus podpoří šňůrou napříč celou republikou. Jak bude deska znít, napoví první zveřejněná písnička.

Je jí balada s názvem "Napojen", která si svou premiéru v rádiovém éteru odbyla již 10. února, a se zpožděním jen několika málo hodin se dostala i na Youtube. Klus v ní nabádá k oslavě života, k uvědomění si krás života: "Ničeho nelituj, Život, co máš, je Tvůj, žij a měj rád, co je." Sám zpěvák prohlásil, že tématem nové desky bude především láska a Bůh. 

To "Napojen" potvrzuje - hlavním tématem songu je totiž láska k životu, která začíná v uvědomění si nevinnosti dětství: "Vzpomeň, jaks' očima dítěte hleděl na letící ptáky, jak krásné bylo být na Světě s vědomím, že umíš to taky." Dětství je tu odrazovým můstkem, protože stát se znovu dítětem, které svět pozoruje, poznává a miluje bez předsudků, bez problémů, znamená milovat život, mít jej rád. Zároveň je to cesta k lásce k sobě samému. 

První písnička desky "Proměnamě" poukazuje na to, že nová deska bude plná optimismu, oslav života a celkově pozitivního přístupu ke všemu, co nás na světě může potkat. "Napojen" ve skoro čtyřech minutách příjemně graduje, místy se však dotýká kýčovitosti a patetičnosti. Stále se však pohybuje na snesitelné hranici hudebního umu a kýče, proto singl bude fungovat u posluchačů dvojím způsobem - jedna skupina si jej zamiluje, zatímco ta druhá jej nebude moc vystát. Nám se líbí. 

hodnocení: 3.5/5





Žádné komentáře:

Okomentovat