neděle 9. února 2014

Recenze: John Butler Trio - Flesh & Blood

koláž na obalu desky
John Butler Trio je název pro australskou hudební skupinu, jejíž členy tvoří trojice muzikantů - bubeník Nicky Bomba, basák Byron Luiters a především zpěvák a kytarista John Butler. Kapela funguje s různými změnami na postech jiných než je kytara a zpěv od roku 1998 a za dobu své existence stihla vydat už šest studiových nahrávek. To poslední nese název Flesh & Blood a vyšlo 7. února 2014. 

Deska obsahuje jedenáct písniček s celkovou stopáží 52 minut. Lze ji charakterizovat jako velice kompaktní a pravděpodobně nejrozmanitější a nejpestřejší nahrávku John Butler Trio vůbec. Kapela je známá svými jam performancemi, které se snaží přenášet i do studiových nahrávek, a ačkoliv na Fresh & Blood takové songy nalezneme, je jich tu podstatně méně než dřív. Naopak se tu mnohem častěji objevují nahrávky s klasickými postupy - intro, verse a refrén. 

"Spring To Come" je úvodní písničkou desky, která navodí skvělou a pohodovou atmosféru, která se nese celým cdčkem. Na to navazuje rocková vypalovačka "Living In The City" připomínající Wolfmother či Jimyho Hendrixe, "Cold Wind" zase rozjezd uklidní, ale svým pomalým tempem rozhodně nenudí. Další song s názvem "Bullet Girl" představuje jeden z vrcholů desky - podmanivá písnička s minimalistickým konceptem. První polovinu desky uzavírá "Devil Woman", což je další rychlá nářezovka s odkazy na tvorbu Jacka Whitea. Šestou písničkou je "Blame It On Me", obsahující úžasně rockové vyhrávky, které ocení především fanoušci improvizační jam-tvorby John Butler Trio. 

Druhou polovinu desky otevírá "Only One", což je asi nejvýraznější písnička celé desky. A to především kvůli stylu - jde totiž o tradiční pop-song, který ale potěší skvělým refrénem, pohodovou atmosférou a byť jednoduchým, tak sofistikovaným textem. "Only One" ale poukazuje přičichnutí John Butler Trio k opravdu mainstreamové hudbě, song ale zní skvěle. Desku uzavírá čtveřice písniček s názvy "Young and Wild", "Wings Are Wide", "How You Sleep At Night" a "You´re Free". Vyjma "How You Sleep At Night", která připomíná Maroon 5 a je tak trochu přešlapem mimo, jsou všechny velmi povedené ploužákové balady s pohlcující atmosférou. 

John Butler Trio šestou studiovou deskou ukazují, že rozhodně nevyčerpali všechny tvůrčí síly. Flesh & Blood je totiž plná výborných písniček a po stránce lyrické rozhodně neztrácí nic oproti svým předchůdcům. Nelze si však nevšimnout odklonu od původní folkové tvorby. Zatím to funguje skvěle, protože kapela nesklouzává k mainstreamu, nýbrž si od něj drží zdraví odstup a pracuje s ním jen v míře a rozumně. 

hodnocení: 4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat