sobota 1. února 2014

Dojmy: Kafka Band - Ankunft - Příchod

obal alba "Das Schloss"
Kafka Band je uskupení kolem Jaromíra Švejdíka a dalších umělců. Jedná se o literárně-hudební projekt, jehož posláním je zpracování legendárního románu autora německo-českého původu Franze Kafky "Zámek". Už na konci minulého roku Kafka Band vydali pilotní singl desky, který nese všeříkající název: "Příchod" (něm. Ankunft). Kompletní a hotová deska s názvem "Das Schloss" bude připravena k vydání na letošní svátek svatého Valentýna, tedy 14. února. 

Vedle Jaromíra Švejdíka, všestranného umělce, se v Kafka Bandu ujali různých rolí spisovatel Jaroslav Rudiš (dříve se podílel také na komiksové trilogii Alois Nebel), Dušan Neuwerth z Tata Bojs hraje na kytaru nebo třeba Zdeněk Jurčík z Priessnitz, který se spolu s Tomášem Neuwerthem střídá za bicími a perkusemi. Zkrátka, samí profesionálové na svých místech, což je fakt, který se na výsledném projektu podepíše vysokou kvalitou. 

První singl, o kterém byla řeč již v prvním odstavci, dává leccos o přicházejícím albu Kafka Bandu tušit. Zatímco nedokončený román Kafky je obecně považován za jednu z nejdepresivnějších knih literatury vůbec, "Příchod - Ankunft" naznačuje, že hudebně-literární "Das Schloss" úplně takový nebude. Ba naopak, píseň zní pozitivně, především však melancholicky. Střídání češtiny a němčiny a zpěvu a předčítání z knihy vytváří neskutečnou dynamiku, která bude dle ukázek i dalších písniček jedním z hlavních prvků alba. 

Lidé kolem Jaromíra Švejdíka prvním singlem Kafka Bandu ukazují, že Kafkovo dílo je i více než 100 let po jeho smrti stále živé. Co je dost možná ještě důležitější, je fakt, že v projektu Kafka Band román ožívá a vytváří svébytný organismus, který vtahuje svou atmosférou, provedením a originálním pojetím. Úvodní singl naznačuje, že se máme, na co těšit. 14. února budeme moudřejší, očekávání jsou ale na maximu.


Žádné komentáře:

Okomentovat