sobota 18. ledna 2014

Recenze: Arcade Fire - Reflektor

Obal alba Reflektor
Kanadská kapela Arcade Fire prorazila v roce 2010 díky albu The Suburbs, které získalo hned v několika různých soutěžích (z těch největších to bylo Grammy Awards) ocenění pro nejlepší desku roku. Není tak divu, že jejich v pořadí již čtvrté studiové album s názvem Reflektor bylo nadmíru očekávanou záležitostí nejen ze strany fanoušků, ale také hudebních kritik. Jak nakonec hudebníci z Quebecu na vychvalovanou desku v roce 2013 navázali? 

Odpověď je jednoduchá: hodně solidním způsobem. Arcade Fire se na desce Reflektor sice vzdali skládání skladeb klasickými postupy a rovněž koketují s popem a dance hudbou více než kdy předtím, stále jde však o více než skvělou desku plnou krásných písniček. Album Reflektor otevírá stejnojmenný opus o délce více než sedmi minut, který vás skvělým způsobem naladí na taneční notu, ve které pokračují i následující songy We Exist a Flashbulb Eyes, které však z průměru dancu vytahují temné bassové riffy a skvělé vrstvení hudby. Taneční čtveřici uzavírá Here Comes The Night Time, která zpomalí tempo a nepravidelným pianem uzavírá první čtvrtinu desky.

V té druhé, do které patří písničky Normal Person, You Already Know a Joan Of Arc, budete Arcade Fire poznávat více. Ke slovu se totiž mnohem více dostanou kytary a klasické postupy skládání hudby. Čtveřici uzavírá Here Comes The Night Time II, pomalejší verze původní skladby, otevírající dveře třetí čtvrtině pomalých, temných atmosférických skladeb Awful Sound a It´s Never Over. Porno a Afterlife jsou zacyklením desky - v těch se totiž Arcade Fire znovu vrací k tanečním rytmům. Baladická a melancholická Supersymmetry pak uzavírá čtvrtou čtvrtinu desky Reflektor. 

Dvoudiskové album se může pochlubit celkem 13 skladbami (+ Hidden Track jakožto čtrnáctá), stopáží něco kolem jedné hodiny a také nádherným obalem. Důležitým aspektem hudby Arcade Fire jsou texty, které na Reflektoru dosáhly vrcholu - těšit se můžete na filosofii, témata jako je posmrtný život, vyděděnost a neustálé zamýšlení se nad tím, co tento svět znamená. Vzhledem k tomu, že texty naprosto famózním způsobem korespondují s náladou a atmosférou hudby, vzniká něco neopakovatelně krásného.

Kritici ve světě se shodují na tom, že Arcade Fire Reflektorem desku z roku 2010 nepřekonali. Dle našeho názoru však ano - jedná se totiž o vyspělou hudbu, plnou hloubky, smyslu a hudebního umění, která je zase o kus dál než v případě The Suburbs. 

hodnocení: 5/5


Žádné komentáře:

Okomentovat