pátek 24. ledna 2014

Recenze: Josef Formánek - Létající jaguár

ilustrace knihy se povedly
Spisovatel Josef Formánek patří mezi přední autory současné prózy na hranici fikce a reality. Mezi jeho nejznámější knihy patří "Prsatý muž" a "Syn větru". Formánek je ale mimo svou spisovatelskou činnost znám také pro svou urputnou touhu poznávat svět a nezastavit se před něčím. Reflexí toho posledního je i kniha "Létající jaguár" z roku 2008, která drží jedno světové prvenství - jedná se o nejrychleji napsanou a nejrychleji vydanou knihu na světě. Témata knihy byla vylosována pár minut před tím, než se autor do samotné knihy pustil. 

Samotná kniha rozhodně není špatná. Stručně by se dala charakterizovat jako novela o cestování, dobrodružstvích, zvláštních lidech, ale také nečekaných životních zvratech a setkání. Při čtení samotné knihy, která je opatřena i detailní popisem toho, jak celá kniha vznikala, za jak dlouho a v kolika nákladech byla rozvezena do kolika nakladatelství, kdy autor kouřil, kdy odpočíval, kdy promýšlel témata a tak dále, se však nemůžeme zbavit dojmu, že na knize je tento spěch znát. I v samotné kompozici je znát, že příběh není souvislý, a jde o opravdu vylosovaná témata, která spojuje jen jakýsi imaginární motiv.

Nic to nemění na tom, že kniha se dobře čte a díky ilustracím a své útlosti celkově pěkně plyne. Formánek píše skvěle, jazyk ovládá naprosto mistrně. To, že šlo o pokus o rekord a sázku, je však na "Létajícím jaguárovi" znát. Kdyby kniha nevznikla v presu, pravděpodobně by šlo o zcela obyčejný text, který by zapadl. Příběh kolem knihy je totiž zajímavější než obsah knihy samotný. 

hodnocení: 3/5

Žádné komentáře:

Okomentovat